Informasjon til pasient/pårørende ved Noro/Sapo-virusinfeksjon v. 1.4

Informasjon til pasient/pårørende ved Noro-/Sapovirus infeksjon

 

Smittemåte

Norovirus/Sapovirus er en vanlig årsak til gastroenteritt/omgangssyke.

Norovirus/Sapovirus smitter på flere måter gjennom kontakt med infisert materiale:

·                     Ved direkte kontakt fra person til person

·                     Via kontakt med forurensede flater (via dørhåndtak, vannkraner/hendel mm.)

·                     Via små dråper som dannes ved oppkast som andre puster inn

·                     Tekstilstøv fra kontaminert sengetøy og klær

·                     Via forurenset mat / drikke

 

Smittedosen er lav. Virusutskillelsen er svært høy når en har symptomer. En er smittsom i noen timer før symptomer oppstår, når det er symptomer og etter at sykdommen er over. Noen blir smittet uten å utvikle symptomer og kan smitte andre. Sjansen for å overføre smitte er liten etter to døgn fra symptomene er over.

 

Typiske symptomer er kvalme, diare, brekninger, magesmerter, muskelverk, feber og hodepine. Symptomene kan komme plutselig Oppkast hos over 50% av de syke. Tidspunkt mellom smitte og symptomer er 12-48 timer.

 

Oftest opphører sykdommen av seg selv etter 1-3 døgn.

 

Isolering av pasienter med omgangssyke på isolat er et viktig tiltak for å hindre smittespredning. Pleiepersonell og pårørende benytter smittefrakker, hansker og munnbind ved opphold i isolat. Pårørende må følge pleiepersonalets instruksjoner ved på og avkledning av smittevernutstyr. Pårørende skal ikke oppholde seg i felles arealer.

 

Pasienter som har delt rom eller toalett med andre pasienter som har utviklet symptomer kan bli forebyggende isolert (kohortisolert) for å unngå at stadig nye pasienter smittes. I større utbrudd kan det være vanskelig å håndtere dette og i en individuell vurdering kan det være aktuelt at pasienter som har delt rom vil bli isolert sammen.

 

Grundig håndvask i 40-60 sekunder er svært viktig etter toalettbesøk, ved oppkast og før håndtering av mat. Tørk hendene godt. Bruk papirhåndkledet til å stenge av hendel slik at du ikke forurenser hendene dine igjen – da hendelen kan være et kontaktpunkt for smitteoverføring. Åpne ytterdøren fra isolatet til korridor med albuen på dørhåndtaket slik at du ikke forurenser hendene dine igjen når du går ut av isolatet.

 

Mat og drikke

Når flere har omgangsyke på en post, setter en inn flere tiltak for å hindre smittespredning via mat og drikke:

·                     Pasientene vil bli servert mat og drikke på rommet

·                     Det er ikke lenger selvservering av mat og drikke på korridoren da dette utgjør felles

     kontaktpunkter med mulighet for smitteoverføring

·                     Frukt må vaskes grundig

·                     Ismaskinen stoppes så du kan ikke få isbiter

·                     Ingen pasienter, personell med sykdom i hjemmet eller pårørende kan gå inn på

     kjøkkenet

·                     Personell som pleier pasienter med omgangssyke tilbereder ikke mat

·                     Rikelig og variert drikke er viktig. Brus og annen drikke med mye sukker kan øke

     graden av diare. Lettbrus inneholder søtningsstoffer som kan binde vann i tarmen, og        oppretteholde eller forverre diareen og bør derfor benyttes i begrensede mengder

 

Pårørende som har eller nylig har hatt oppkast/diare, eller har vært i kontakt med noen som har hatt det de siste 48 timene skal unngå å besøke pasienter på sykehuset pga. smittefare. Besøk begrenses mest mulig. Ikke besøk andre poster etter besøk på post med omgangssyke.